Elektroinstalater

slika 03Elektroinstalater je trogodišnje zanimanje u kojem ćete biti osposobljeni za održavanje, popravku i izvođenje električnih instalacija, kao i popravkom svih vrsta električnih uređaja i aparata. Tu spadaju i priključci za potrošnju električne energije, svetla, osigurači, utikači, prekidači, vezivanje vodova, priključivanje kabolova, montažni i demontažni poslovi za elektroinstalacije i drugo.

Isto tako, elektroinstalater se bavi i izradom instalacionog pribora i uređaja, izradom razvodnih tabli, mernih grupa, komandnih tabli i pultova. Ugrađuje i zamenjuje električna brojila, sklopke, automate i uređaje za merenje.

Pored izvođenja radova elektroinstalateri se osposobljavaju i za čitanje i tumačenje tehničke dokumentacije, vođenje građevinske knjige, pribavljanje dozvola, kao i za korišćenje prospekata, kataloga i tehničkih opisa proizvođača opreme.

Ovo je idealno zanimanje za one koji žele zanat od koga mogu da zarađuju već tokom školovanja. Mogućnosti zapošljavanja nakon školovanja su velike. Osim rada u specijalizovanim preduzećima, mnoge fabrike, pogoni i radionice ne mogu bez ovih stručnjaka. Ovo zanimanje je vrlo traženo i u zemljama Evropske unije. Elektroinstalateri mogu da rade u grupama i samostalno. Osim rada u drugim preduzećima, možete otvoriti i svoju zanatsku radnju ili svoje preduzeće.

slika 02  slika 06

Nastava se prvenstveno bazira na praktičnoj nastavi. Praktična nastava u prvom razredu se izvodi sa četiri časa nedeljno. U drugom i trećem razredu praktična nastava se izvodi dva radna dana, odnostno 12 časova nedeljno.

Osim praktične nastave izučavaju se i teorijski predmeti. Pored električnih instalacija jake i slabe struje u posebnim predmetima se izučava proizvodnja, prenos i distribucija električne energije, električne mašine, kao i kućanski aparati, prvenstveno bela tehnika (elektrotermički i rashladni uređaji).

slika 01

Pogledajte spisak svih predmeta…

  Opšteobrazovni predmeti I razred II razred III razred
Teorija Vežbe Teorija Vežbe Teorija Vežbe
1 Srpski jezik i književnost 3   2   2  
2 Strani jezik I 2   2   2  
3 Fizičko vaspitanje 2   2   2  
4 Matematika 3   2   2  
5 Istorija 3          
6 Računarstvo i informatika   2        
7 Geografija  2        
8 Ekologija i zaštita životne sredine 1        
9 Muzička umetnost 1       1  
10 Likovna kultura
1          
11 Fizika 2          
12 Hemija 2          
14 Izborni predmet: Građansko / Verska nastava 1   1   1  

 

  Obavezni stručni predmeti I razred II razred III razred
Teorija Vežbe Praksa Teorija Vežbe Praksa Teorija Vežbe Praksa
1 Osnove elektrotehnika 3   2      
2 Tehničko crtanje 1        
3 Električna merenja   2 1    
4 Elektronika   2 1    
5 Ekonomika i organizacija preduzeća   2  
6 Električne instalacije jake struje 4      
7 Električna instalacije i osvetljenje       3  
8 Električni aparati iuređaji     2  
9 Električne mreže i postrojenja     2
10 Praktična nastava   4   12+60   12+90