Deca u I svetskom ratu

deca 06deca 01Momčilo Gavrilović je bio podnarednik Šestog artiljerijskog puka Drinske divizije i najmlađi podoficir na svetu u toku Prvog svetskog rata. Bio je učesnik Solunskog fronta gde je i ranjen. Posle cerske bitke, 1914. godine, sa osam godina je stekao čin kaplara, a vojvoda Živojin Mišić ga je na Kajmakčalanu, 1916. godine, u desetoj godini unapredio u čin podnarednika.

U strahu da neprijatelj, kad dođe u zemlju, ne počne mobilisati mladiće, vrhovna komanda je naredila da svi dečaci koji su stariji od 12 godina krenu za vojskom. Ovi dečaci, novi regruti, nisu imali nikakve veze sa vojskom. Oni su se hranili iz sopstvenih sredstava ili novcem pojedinih opština. Kad su došli u zonu gladi za njih je stanje bilo strašno. Bez odeće, ne primajući nikakva sledovanja, ovi mladići, goli, bosi, gladni, podneli su neverovatne teškoće. Najgori pravac puta (preko Albanije) je pao u deo ovom nesrećnom srpskom podmlatku! Prema zvaničnim podacima Vrhovne komande, na ovome putu propalo je oko 20.000 ovih dečaka.

deca 04  deca 05

U borbi za slobodu, Srbija je žrtvovala najdragocenije, svoju mladost. Zalihe svoje inteligencije stavila na žrtvenik otadžbine, đake i studente. Ali, ti mladi ljudi koji su iz školskih klupa, posle samo dva meseca obuke, krenuli u borbu, nisu se smatrali žrtvama.

Milica Malenović