Neustrašive žene I svetskog rata i večite heroine

Živimo u vremenu gde se značajnih i velikih ljudi setimo samo kada su godišnjice i obeležavanja. Nekoliko Srpkinja bile su hrabri borci u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

Milunka Savić

Srpska heroina balkanskog rata i Prvog svetskog rata, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratova. Kao dobrovoljac, u balkanskim ratovima se borila preobučena u muškarca pod imenom Milutin Savić.

milunka savic 03  milunka savic 02

U Prvom svetskom ratu se, takodje, borila kao dobrovoljac. Bila je deo „Gvozdenog puka", gde se istakla kao bombaš u Kolubarskoj bici. Učestvovala je i u Solunskom frontu gde se istakla u bici na Kajmakčalanu kada je zarobila 23 bugarska vojnika. Devet puta je ranjavana i za herojske podvige je dobila više priznanja: Karađorđevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić I francusku Legiju časti. Zbog hrabrosti, Francuzi su je prozvali „srpska Jovanka Orleanka". Sahranjena je u Beogradu na Novom groblju u Aleji zasluženih građana.

Rosa Pantić

Rosa je bila heroina koja se pridružila svom mužu u Topličkom ustanku. Ubijena je od strane komunista aprila 1945. godine.

rosa pantic  rosa pantic 2

Vasilija Vukotić

Hrabra, skromna, lepa i posvećena slobodi srpskog naroda, takva je bila Vasilija. Bila je kćerka čuvenog serdar Janka Vukotića, jedna od žena heroja u Prvom svetskom ratu. Brzo je sticala vojne veštine. Umrla je 1977. godine i sahranjena je na Novom groblju u Beogradu.

vasilija vukotic  vasilija vukotic02

Jelena Šaulić (udata Bojović)

Jelena je bila stah i trepet za zulumćare širom Radan planine. Rođena je 1895., a umrla je 1921. godine. Odlikovana je Karađorđevom zvezdom sa mačevima.

jelena saulic bojovic  jelena saulic 02

Među ostalim heroinama bile su i: Antonija Javornik, Ljubica Čakarević, Sofija Jovanović, Veselinka Lukić, Rizna Radović...

Dajana Filipović